Amintiri despre marele actor Amza Pellea – Marian Dragomir


Amintiri despre marele actor Amza Pellea
de Marian Dragomir
537905_294976727300151_1997626731_n
Amza Pellea (7 Apr 1931 – 12 Dec 1983) a fost unul dintre cei mai importanţi actori români, cu o cariera extraordinară atât în teatru, cât şi în film.

“Mă fraţâlor! Să vă spui ce mi se întâmplă (…)”. Aşa începea “Nea Mărin” serile de Revelion. Când apărea el la televizor, oltenii erau ochi şi urechi.

S-a născut la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, şi a absolvit Colegiul Naţional Carol I din Craiova. A debutat în teatru în 1956 pe scena Teatrului Naţional din Craiova, iar în film în 1961 în Setea. A mai jucat la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai reprezentativi ai scenei româneşti. De asemenea, a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC). Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât şi personaje contemporane sau din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov). A fost interpretul lui Nea Mărin, binecunoscutul personaj popular care i-a pus atât de bine în valoare talentul pentru comedie.

„Era ca pâine caldă. Am fost impresionat de personalitatea lui, dar şi de dimensiunea lui umană. A fost un om extraordinar, de care îmi aduc aminte cu nostalgie, cu căldură. Aveam 17 ani, când l-am zărit în loja actorilor la Teatrul Liric, alături de Sanda Toma, Silvia Popovici. Purta un pulovăr alb“, povesteşte Emil Boroghină.

În 1977 Amza Pellea a câştigat premiul de interpretare masculină – cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepţional din filmul Osânda (ce urmează să fie proiectat în cadrul Cinematecii).

Pentru actorul Ion Colan, Amza Pellea este „un mare spirit al neamului românesc“. „Când te aflai lângă el, te întâlneai cu o aureolă de sfânt şi îţi doreai să fii luminat de spiritul lui. A iubit omul în general. Nu avea răutăţi. Pentru mine este viu, iar astăzi îi spun «Sărut-mâna!»“, afirmă Ion Colan. Nu poate uita cafeaua servită împreună cu Amza Pellea după revenirea de la filmările de pe Cheile Râşnoavelor. „Mi-a zis: «Bă, simt că voi cădea în brazdă. Mă simt sleit de puteri». A murit de osteneală. S-a întâmplat să plece mult prea repede dintre noi din cauza unui efort extraordinar. Făcea film, televiziune, teatru, era profesor“, mai spune actorul Ion

A decedat in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Unele surse afirma ca marele actor ar fi decedat din cauza cancerului pulmonar provocat de fumat, iar altele sustin ca ar fi fost ucis de Securitate, deoarece, in scheciurile sale, ironiza regimul comunist. Este inmormantat la cimitirul Bellu.

Un comentariu la “Amintiri despre marele actor Amza Pellea – Marian Dragomir

  1. Pingback: Amintiri despre marele actor Amza Pellea – Marian Dragomir | lenus

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s