Igor Stravinski


Igor Stravinski

Igor_Stravinsky_1

În ciuda faptului că a trăit în contact cu muzica încă din copilarie, Igor Stravinski sa născut în Oranienbaum (Rusia), 17 iunie 1882. Pentru a aduce mai aproape de misterele compoziției a fost Nikolai Rimski-Korssakov, care la condus până la moartea sa în 1908.

Tînărul Igor dă naștere , în ultimii ani , o serie de lucrări importante, cum ar fi Feux d’artifice sau Fantastica Scherzo. Aceste două lucrări care dezvăluie tânărul compozitor Serghei Diaghilev, sufletul Ballets Russes , care ar fi, din 1909, Paris wowed. La început Stravisnky este folosit doar ca aranjor al muzicii lui Chopin Les Sylphides, el în curând (Nal 1910) posibilitatea de a depune lucrările sale proprii: lucrarea este „Pasărea de Foc”, „zorii unei noi ere?

De la debutul următor, Petruska (1911), un frumos basm rus o poveste de dragoste și de moarte între dansatoarea, Petruska si Maurul, s -ar părea că mariajul dintre francez și rus este destinată să dureze. Următoarea compoziție, în 1913, va fi „Ritualul de primăvară” , care sa desprins în două opinii publice franceze, în termeni foarte clari: este excelent comentariul Bernard Deyries care spune ” Igor Stravinski nu pur și simplu la rândul său , o pagină a istoriei muzica: lacrimile „. Stravinsky apoi afirma ” avem datoria față de muzică: să inventăm „.
Producția de operă, eclectic și divers, aglomerat cu capodopere precum „Progress rake-ul lui”, „Persefona”, „Oedip”, sau balete, simfonii, compozițiile de cameră … Nu în ultimul rând, de asemenea, față de jazz l-au dus la compozitia celebrului abanos Concertul pentru clarinet și orchestră. Pe de altă parte, versatilitatea acestui artist sunt mai mult decât clar acum de Chroniques de ma vie, un fel de autobiografie în aceleași povestiri despre Stravinsky presei în 1936 interesant fiind faptul că , în multe privințe , este co-responsabil pentru faima de compozitor: posibilitatea ca a dat la Columbia Records pentru a face mai multe înregistrări încă de când, în 1941 (după izbucnirea războiului) Stravinski s-a stabilit definitiv în Statele Unite ale Americii. Bogăția de gravuri ale muzicii sale sunt pentru noi astăzi o comoară de neprețuit, muzica lui. Reputația lui Stravinski este cu siguranță legată mână în mână pentru apariția „Dancing adolescent” (de la sacre du printemps) într – un episod celebru al filmului Disney „Fantasia”.
Stravinsky a declarat într-un interviu în anii ’60, care , însă , de asemenea , denotă spirit și întotdeauna ironic ” în 1937 sau 38 Disney mi -a cerut să folosească piesa de desene animate (…) , cu un avertisment blând că muzica va fi folosită întotdeauna – au fost publicate în Rusia nu a fost încălcarea drepturilor de autor în statele Unite ale Americii – (…) , dar mi sa oferit 5.000 $ pe care am fost obligat să accept – chiar în cazul o duzină de intermediari am perceput doar în 1200 (…) . când am văzut filmul cineva mi -a oferit un scor pentru a urmări și – atunci când am spus că am avut copia mea – au răspuns ” , dar a fost schimbat totul!” – și , de fapt , a fost!. ordinea pieselor au fost schimbate, cel mai dificil a fost eliminat, iar totul nu a fost ajutat de o direcție de orchestră cu adevărat execrabilă. eu nu voi face comentarii cu privire la latura vizuală (…) dar acest punct de vedere muzical al filmului s -au produs neînțelegeri periculoase (…) „.
O notă mică pe partea tehnică: prin ochii unui muzician, opera lui Stravinsky a fost ceva incredibil, faptul de a fi fost mereu viu în minte, toată viața a continuat ” touch up” detalii ale compozițiilor sale, căutând o perfecțiune formală, care nu a fost niciodată în stare să găsească.
Igor Stravinsky a murit de un atac de cord în apartamentul său din New York, 6 aprilie, anul 1971.

Traducere și adaptare

Lenuș Lungu

Reclame
De Lenuş Lungu Publicat în ARTE

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s